Strona 1 z 1

Witold Szabłowski - Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem [2021]

: 12 mar 2022, 11:51
autor: pip9
Obrazek
Z tej książki dowiecie się, jak – i po co! - kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć o czymś przyjemnym. Kto wygrał konkurs na najlepszą stołówkę z tych, które powstały wokół Czarnobyla tuż po katastrofie. I dlaczego Breżniew nienawidził kawioru.
Przeczytacie o kucharzu i testerze jedzenia Stalina, który toczył z nim nierówną walkę o życie swojej żony. Poznacie przepis na pierwszą zupę, która poleciała w kosmos. I na makaron z turkawkami, którym zajadał się ostatni car, Mikołaj.
Przeczytacie też o kuchni ludzi, którzy nie mają co jeść: o Ukrainie, którą Stalin pacyfikował przez głód. I o blokadzie Leningradu.
Ale przede wszystkim zobaczycie, jak jedzenie może służyć propagandzie. W kraju takim jak Związek Radziecki służył jej każdy kotlet usmażony i podany w każdej stołówce i restauracji, od Kaliningradu, po krąg polarny i od Mołdawii po Władywostok. Polityczne było zarówno to, co jadł pierwszy sekretarz partii komunistycznej, jak i zwykły obywatel.
Rosja jest godną następczynią ZSRR, więc wciąż karmi ludzi propagandą, tak jak robiła to przed laty. I nie przypadkiem rządzi nią Władimir Putin, wnuk kucharza Spirydona Putina. O nich obu też w tej książce przeczytacie.
Format: pdf,epub,mobi,azw3
Wielkość: 5 MB (20 MB)
Kompresja: rar
Rok wydania: 2021
Kategoria: reportaż

Kod: Zaznacz cały

https://rosefile.net/02crlvexd4/

https://rg.to/file/e694b3ff754c1cb03072236f353c5712

Re: Witold Szabłowski - Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem [2021]

: 13 mar 2022, 13:13
autor: Blitzer
Witold Szabłowski - Rosja od kuchni: Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
Spoiler
Show
Obrazek
Wielkość: 13.xx MB
Gatunek: przepisy kulinarne, reportaż
Rodzaj Kompresji: RAR
Zawartość: PDF.EPUB.Azw3.MOBI
Wersja Językowa: [PL]
Rok wydania: 2021
Spoiler
Show
Ta książka to niezwykłe połączenie książki kucharskiej i dobrego reportażu. Dowiesz się z niej, jak, kiedy - i po co - kucharz Sta­lina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Jak Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by myśleć o czymś przyjemnym - bo chciała, żeby jej dobry nastrój udzielał się żołnierzom. Jak wokół Czarnobyla, kilka tygodni po katastrofie, zrobiono konkurs na najlepszą stołówkę i kto go wygrał.

Ale przede wszystkim zobaczycie, jak jedzenie może służyć propagandzie. W kraju takim jak Związek Radziecki służył jej każdy kotlet, usmażony i podany w każdej stołówce i restauracji od Kaliningradu po krąg polarny i od Kiszyniowa po Władywostok. I to, co jadł pierwszy sekretarz partii komunistycznej, i to, co jadł zwykły obywatel, było polityczne. Rosja jest zaś godną następczynią ZSRR, więc wciąż karmi ludzi propagandą, tak jak robiła to przed laty.

Nie przypadkiem rządzi tam Władimir Putin, wnuk kucharza Spirydona Putina. O nich obu też w tej książce przeczytacie.


"Weź pięć kilo ciekawości, pięć - dociekliwości, dziesięć - talentu, przypraw dużą szczyptą historii i podawaj na ciepło: takie danie reporterskie najwyższej próby, czyli Rosję od kuchni, przygotował nam mistrz reportażu Witold Szabłowski. Danie, od którego oderwać się trudno, a przejeść nim nie sposób, tak jest smakowite. Bo jest w nim nieco pieprzu (kucharz Stalina), nieco słodyczy (ciastu drożdżowemu śpiewać należy), trochę piołunu (smak butów w czasie Wielkiego Głodu na Ukrainie) oraz nieuchwytny aromat tego, co duszą rosyjską się zwie".

Krystyna Kurczab-Redlich, dziennikarka i reportażystka, wieloletnia korespondentka w Rosji, autorka filmów dokumentalnych


"Przepraszam, czy zastałam Witka Szabłowskiego? W salonie go już dawno nie ma, ale mówią, że ktoś podobny rozsiadł się w tutejszej kuchni. To Witold Mirosławowicz. Sączy czaczę i z apetytem wgryza się w surową cebulę. Jak on to robi, że nawet do najpilniej strzeżonych w Rosji tajemnic dotrze kuchennymi drzwiami? Skorzysta, rozgości się, napije i naje, a i jeszcze niezauważony wyniesie soczyste historie? Ja się oszukać nie dam, Witka poznaję z daleka. Tylko on przepis na dżem z orzechów potrafi tak smacznie doprawić kłopotami żołądkowymi Lenina".

Barbara Starecka, dziennikarka i podróżniczka


[Wydawnictwo W.A.B., 2021]
..........

Kod: Zaznacz cały

***

***
https://katfile.com/8oapouxpdjo0
***
https://rg.to/file/8a46838816f9261ad9f876880b158cc2/
***
https://rosefile.net/na36r82ker/
***

Re: Witold Szabłowski - Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem [2021]

: 30 kwie 2025, 7:42
autor: biotyna11
Witold Szabłowski - Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
format: pdf epub mobi
kompresja: rar
rozmiar 13.4 mb

Kod: Zaznacz cały

https://katfile.com/8mveq8ywnva4/Witold_Szabłowski_-_Rosja_od_kuchni..rar.html