Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata - Andrzej Fiedoruk [2024]

historia

eLJot
Posty: 262
Rejestracja: 28 paź 2023, 12:33
Reputacja: 212

Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata - Andrzej Fiedoruk [2024]

Post autor: eLJot » 07 lis 2024, 0:00

Obrazek
wielkość całości - 10 MB
gatunek - historia
zawartość uploadu - azw3, epub, pdf
rodzaj kompresji - RAR
data wydania - 5 marca 2024

„Armia maszeruje na brzuchu” – w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię od kuchni – w dosłownym tego słowa znaczeniu – od starożytności po czasy II wojny światowej. W pełnych pasji opowieściach zdradza, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach i oczywiście czym to popijano, bo woda nie zawsze nadawała się do spożycia, zaś alkohol był nie tylko środkiem odurzającym dodającym animuszu, ale także często zamiennikiem jedzenia.

ODPOWIEDZ